De wereld in het klein

Utrecht, Hoograven

Ineens zag ik het: de wereld in het klein. De straten waar ik elke dag doorheen loop, in de wijk Hoograven in Utrecht, om mijn kinderen naar school te brengen of om naar de supermarkt te gaan. Een Chinees restaurant, een Surinaams eethuisje, een Hollandse bloemenwinkel. Hier komen verschillende culturen samen. Oftewel: de wereld in het klein.

Je vindt hier ondernemers afkomstig uit Nederland, China, Suriname. Drie ondernemers afkomstig uit drie verschillende continenten. Chinees Indisch Restaurant Wan Soen, Eethuisje Zina en Wout’s Bloemenshop. De wereld in het klein.

De panden

De gevels

Wout, Xu & Liao en Emiel & Cyriell

“Ik, Wout, heb mijn winkel hier sinds 1990. Al bijna 34 jaar. Voordat ik deze winkel begon, zat op deze plek ook een bloemenzaak. Die eigenaar kwam destijds naar mijn vader, die een bloemenwinkel had op de Rijnlaan waar ik ook werkte, en hij zei: ‘Ik wil dat Wout mijn winkel overneemt’. Op mijn 16e ging ik naar de school voor bloemen, en als jochie van 12 deed ik mijn eerste inkopen. Op de bloemenveiling moest je vroeger met een microfoontje zeggen hoeveel emmers je wilde. Ik weet nog goed dat het twee emmers trosanjers waren. Tegenwoordig gaat dat via de computer. Ik heb de wijk zien veranderen. Vroeger stonden aan de overkant flats en daar werden de vuilniszakken van driehoog naar beneden gegooid. Nu wonen er andere mensen waar ik leuke gesprekken mee heb. Met de directe buren heb ik niet veel contact, ja we zeggen wel goedendag tegen elkaar. De Marokkaanse bakker aan de overkant werkt hard hoor. Zitten er nieuwe eigenaren in het Chinese restaurant? Dat wist ik niet.”

“Wij, Xu en Liao, hebben dit sinds 1 januari 2024 overgenomen. Daarvoor zaten er andere eigenaren in. Liao is de chef, ik (Xu) ben de sous-chef. Liao kende de oude eigenaar, die had hier gekeken en die vond het een goede zaak. Toen besloten we het samen over te nemen. Dit is voor ons allebei de eerste keer dat we een eigen zaak hebben. Dat is best wel spannend. Voorheen werkte ik wel in andere restaurants in Utrecht, altijd in Aziatische restaurants.

We wonen hier bij het restaurant. De wijk is leuk, er is veel diversiteit. Ik ben geboren in China, en ik woon nu vier jaar in Nederland. We hebben nog niet echt contact met de buren. Wel met de friettent op ’t Goylaan.”

“Wij, Emiel en Cyriell, begonnen in augustus 2018 met deze zaak. Voor ons zat er ook een Surinaamse eettent. We hebben alles verbouwd en zijn opnieuw begonnen. Cyriell was lasser, ik kluste overal wat. Cyriell is van Surinaamse afkomst en is de kok. Hij heeft leren koken van z’n moeder. Ik (Emiel) ben de regelpersoon. Ik regel alles, denk aan vergunningen, website, bezorgservice. Je moet veel regelen als je een eigen eetzaak hebt. De wijk is leuk, er zijn leuke mensen die heel verschillend zijn.

Met de mensen van de pizzeria verderop in de straat ruilen we wel eens eten. Dan krijgen wij pizza van hen, en zij roti van ons. Spreek je hen ook? Ze verkopen Italiaanse pizza, maar ze zijn geloof ik van Turkse afkomst.”

Orchideeën, roti en babi pangang

Wout: “Ik ben vanochtend op de veiling geweest. Daar heb ik orchideeën gekocht. Maandag waren ze stukken duurder, maar vandaag waren ze voordelig. En die doen het altijd goed voor Moederdag.”

Emiel: “Allerlei soorten mensen uit de wijk komen bij ons eten halen. We hebben veel vaste klanten, die een paar keer in de maand wat komen eten. Ons populairste gerecht is roti.”

Xu: “We proberen het concept te veranderen, dus we focussen ons nu meer op sushi en poké bowl. Daar is meer vraag naar. Veel mensen weten niet dat de oude eigenaar weg is, dus die denken nog dat we alleen een Chinees restaurant zijn. Maar ons beste gerecht is toch nog steeds babi pangang.”

Odes aan het moederland

De verkoopmethoden

De ‘meeneem prijslijst’ van Wan Soen

De website van Eethuisje Zinna

De Facebook-pagina van Wout’s Bloemenshop

De wereld in het klein

“Beter een goede buur, dan een verre vriend”.