Documentaire fotografie

In documentairefotografie ga ik altijd op zoek naar een verhaal. Mijn interesse voor de wereld, culturen en maatschappelijke vraagstukken speelt daarin een grote rol. Mijn studieachtergrond in Sociale Geografie zorgt ervoor dat ik altijd kijk naar hoe mensen de ruimte om zich heen gebruiken. Wat doen mensen in hun omgeving? Wat zijn de alledaagse gewoontes waar stiekem een mooi verhaal in zit? Het liefst fotografeer ik een serie foto’s die samen een verhaal vertellen. Op deze pagina vind je een impressie van mijn werk.

Tour de France Femmes

In 2023 is er steeds meer aandacht voor het vrouwenwielrennen in de wielersport en in de media. De Tour de France Femmes wordt in 2023 voor de tweede keer gereden. 

De Nederlandse vrouwen doen het goed in de wedstrijd, met Demi Vollering als winnares van de Tour de France Femmes 2023 en etappewinnaars Yara Kastelijn en Lorena Wiebes.

De Tour de France Femmes vindt midden in de zomervakantie plaats. Vele Nederlanders komen de wielrensters aanmoedigen tijdens één van de etappes in Zuid-Frankrijk.
De foto’s zijn genomen tijdens de vierde etappe van de Tour de France Femmes op woensdag 26 juli op de Côte de Moyrazès. De Nederlandse Yara Kastelijn wint deze etappe.

Rohingya vluchtelingenkamp

In 2008 bezocht ik in Bangladesh het vluchtelingenkamp waar destijds bijna 1 miljoen Rohingya verbleven vanwege het geweld in Myanmar. 300.000 hiervan waren sinds 1992 druppelsgewijs naar Bangladesh gevlucht, maar de meeste mensen (700.000) waren sinds augustus 2017 gekomen.

Het kamp was al groot, 300.000 kun je vergelijken met de stad Utrecht. Maar toen werd dat ineens 1 miljoen. Dat is groter dan Amsterdam. En dat binnen 9 maanden tijd. Ter vergelijking: in 2017 vroegen 14.176 Syrische vluchtelingen asiel aan in Nederland. Het kamp dijde steeds meer uit. Grote vlaggen met cijfers wapperden boven het kamp en gaven aan in welk kamp (1, 2, 3 t/m 27) ik was. Ik durf het eigenlijk niet op te schrijven, maar ergens deed dit me denken aan de campings op Lowlands.

De vluchtelingen verblijven in het zuiden van het land, vlakbij Cox’s Bazar, dé toeristische hotspot van Bangladesh met het langste strand ter wereld (claimen ze vol trots). Een gekke tegenstelling. Op maar een paar kilometer van elkaar heb je aan de ene kant het vluchtelingenkamp en aan de andere kant luxe beach resorts. Maar ook de lokale gemeenschap heeft het – ondanks het nationale toerisme – niet breed. Er is bijvoorbeeld bijna geen landbouwgrond aanwezig, en het is dan ook de armste regio in Bangladesh. En juist deze lokale gemeenschap – die het zelf dus niet breed heeft – ziet hulporganisaties af en aan rijden met hulpgoederen; iets wat tot spanning kan leiden, ondanks dat hier rekening mee wordt gehouden in de distributie van noodhulp.

Dagelijks leven in San Sebastián, Spanje

In San Sebastián speelt het strand een belangrijke rol. Centraal gelegen in de stad komen mensen ernaar toe om te recreëren op allerlei verschillende manieren. Of het nou een wandeling is met de honden, chillen op een bankje of hardlopen.

Pieterpad

Foto’s van het Pieterpad, de bekendste langafstandswandeling van Nederland.

GEOPOTATO: technologie en ontwikkeling gaan hand in hand

Ik bezocht deze boer in het noorden van Bangladesh, die deelneemt aan een project GEOPOTATO. Op zijn land is een klein weerstation geplaatst en nu krijgt hij wekelijks via de mobiele telefoon updates over hoeveel het gaat regenen. Voorheen was hij afhankelijk van het weerbericht op de radio, wat maar een keer per dag voorbij kwam. Nu weet hij nauwkeuriger hoeveel hij zijn land moet irrigeren. Dit leidt tot aardappelen van hogere kwaliteit en kostenbesparing. Een mooi voorbeeld van hoe technologie ontwikkeling verder kan brengen.

Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het park staat erom bekend dat je het per kano kan verkennen.

Naaiatelier in Bangladesh

In Bangladesh bezocht ik een naai-atelier waar leerlingen les krijgen in naaien. Veel mensen in Bangladesh werken in de textielindustrie. De arbeidsomstandigheden zijn vaak slecht.

Oogstseizoen in Bangladesh

Toen ik in het noorden van Bangladesh was, vlakbij de grens met India, was daar het oogstseizoen volop in de gang. Alles was zo mooi groen en volop in bloei! En de oogst, tja, daar moeten de mensen wat mee. En het is zóveel, bijvoorbeeld de hoeveelheid maïs, dat ze van gekkigheid niet weten waar ze het moeten laten drogen. Oplossing: dan maar op straat. Waar gewoon iedereen, getuige de foto van de man met de koeien, overheen rijdt. Ja, ook auto’s en vrachtwagens, dat is allemaal heel normaal.

Kleurrijke mensen in Bangladesh

Foto’s van het straatbeeld in Bangladesh, waar veel mensen kleurrijk gekleed zijn.

Een zondag in Amsterdam

Training in handen wassen

WASH trainingen in het noorden van Bangladesh. Hier doen mensen voor hoe je goed je handen moet wassen. Door handen te wassen met water en zeep, kunnnen veel infectieziekten voorkomen. Vrouwen demonstreren hier hoe je dat het beste doet.

De Riksja

De riksja: het nationale transporticoon van Bangladesh. Je ziet ze letterlijk overal. En het leuke is dat ze zo mooi versierd zijn. Kijk eens naar deze bloemen en gouden harten! Stuk voor stuk een meesterwerk op zich.
Iemand vertelde over een idee om deze ontwerpen te gebruiken voor surfplanken voor vrouwen, lokaal gemaakt in Cox’s Bazar, de surfspot én het grootste natuurlijke zeestrand ter wereld (en ja, slechts een paar kilometer verwijderd van het grootste vluchtelingenkamp ter wereld). Deze surfplanken kunnen vervolgens naar andere landen worden geëxporteerd, wat bijdraagt aan de lokale economie. Én het geeft het vrouwensurfen in Bangladesh een boost, iets wat controversieel is.

De Palestijnse gemeenschap op de Westelijke Jordaanoever

Rijstvelden op Sumba, Indonesië

In 2011 bezocht ik voor ontwikkelingsorganisatie Hivos het Indonesische eiland Sumba. Ik maakte daar onder andere foto’s van werkgelegenheidsprojecten. Veel mensen zijn werkzaam in de rijstindustrie.

Straatfotografie

Hieronder vind je een selectie van foto’s die ik overal waar ik kom maak van het straatbeeld. Van Utrecht tot een verlaten dorpje in Frankrijk. En nog veel meer plekken.